Categories
Računalništvo Visoko Wii

Kupovanje v tujini

Oni dan sem odkril super na-linijsko štacuno Play-Asia, kjer sem se ob vsem navdušenju izgubil za debelo uro in se počutil kot 4-letni otrok v Deželi Igrarije. Nato sem se odločil za nakup in verjetno vas zanima, kako je vse skupaj potekalo?
Nič lažjega, pojdi z mano, bi rekel Melkijad. Torej, razlog navdušenja je bil v tem, da sem tam našel Gamecube Controller, katerega (šokantno!) celo pošiljajo v Slovenijo1 (poleg vsega ostalega). Tale plošček veselja potrebujem za moj Wii, pa še nekaj kablov, podaljšek in dodaten Nunčak sem mu privoščil. V Sloveniji sem preiskal malodane vse trgovine (Big Bang, Müeller, BOF, razni Interspari in Hoferji), vendar zahtevanih izdelkov nisem našel nikjer. Ignoranca na višku, medtem ko bi ti Playstation 3 najraje zadegali v nabiralnik zraven pa še eno priležnico za dobro vago.
Sestavim si svoj list želja, vtipkam številko kreditne kartice in dobim potrdilo. Čez 4 (!, quattro, vier, four, quatre, 四) ure dobim še en e-majl, kjer mi prijazen uslužbenec sporoča, da so paketek zapakirali, krstili in odpeljali na pošto. No, temu se reče učinkovitost poslovanja in skrb za zadovoljstvo kupcev. Nato se začne mučno čakanje, saj letalska pošta potuje od 5 dni do petih tednov2, če jim gre kaj narobe. Čez 9 dni pa lokalni poštar dostavi obvestilce, da moram poštni carini pokazati originalni račun za moj paket. A glej ga, Zlomka! Play-Asia mi ne da ničesar konkretnega; imam le seznam kupjenih izdelkov na Play-Asia računu. Dobro, naredim printscreen in v dobri veri ob osmih zjutraj pošljem ta JPG na e-pošto Carinske pošte. Na veliko presenečenje pa me že naslednji dan čaka pred vrati lokalni poštar ter mi z nasmeškom izroči paket z meni ljubo igričarsko periferijo3. Pošiljka je bila v dobrem stanju, trikrat preoblepljena, da je selotejp popustil šele pod grožnjo bridkega švicarskega rezila, pa tudi vsebina škatle je bila v najlepšem redu. Pohvalno; tako Play-Asia kot Pošta Slovenije!
In Nauk? Slovenski uvozniki/distributerji še vedno kažejo kanček preveliko stopnjo jebovetrnosti; kupovanje na spletu ni bavbav, četudi iz Hong Konga; naša pošta opravlja delo nad pričakovanji; igrice na Wiiju so nadmegasupercarske!

  1. Pred Play-Asio sem srečo poskusil na Amazonu (ameriški, angleški, nemški), a se izkaže, da ne pošiljajo v tretji svet = Slovenijo sploh, razen kakšne knjigice ali filmčka. []
  2. Lahko pa naročite tudi UPS ali FedEx pošiljko, ki potuje okoli 3 dni, vendar je doplačilo ponavadi previsoko za majhne zneske []
  3. Seveda ob plačilu carine; zato pa so hoteli račun []

By AzzQim

Profesionalno preoblečeni golobradi sodoprsti mehkonog naokrog.