Categories
Neuvrščeni

Koliko slavistov potrebuješ, da zamenjajo žarnico?

Pecto.

Vlada je vzela napoved premjeja, da postanemo svetilnik Evrope, zelo resno, zato je gospodinjstvom podarila po eno varčno sijalko. Ne, saj ne.

Poraba elektrike strmo narašča, obenem pa naš planet ni neizčrpen vir energije. Torej: varčna sijalka v vsako slovensko vas!1 Če je to pravilen način boja proti tajkunom nebrzdani porabi elektrike, se še nisem dokončno odločil. Povsod vidimo, kako brezsmiselno gorijo mnoge obcestne luči in svetlobno onesnažujejo nočno nebo. Po pisarnah brnijo monitorji in računalniki kar tako. Mulci s torrenti čez noč k sebi pretakajo gore komunističnih vsebin. Nova arhitekurna muha je poleg vsakega okna še najmanj ena klimatska naprava.

Ob teh primerih se resno zamisliš, kakšen prispevek ima tvoje ekološko ozaveščeno ravnanje. Še bolj pa: koliko bo ena sijalka na gospodinjstvo pomagala? Mogoče ne veliko, a spremembe na tako kočljivem področju, kot je poraba energije, pač ne gre pričakovati dramatičnih zasukov v trenutku. Postopoma bo treba spremeniti vzorce obnašanja in varčna sijalka je le eden izmed teh. Vsekakor pa je nekako lažje ravnati okolju prijazno, če to počno tudi ljudje okoli tebe ter če si za tak način življenja nagrajen s strani države. Nisem idealist in ne pričakujem, da bomo s sijalkami ozelenili planet. So pa nedvomno boljše od navadnih žarnic, sploh pa je nekje treba začeti. Človek se pač težko odpove razvadam in očitno bomo planet reševali per partes. Upam, da bo država še vnaprej spodbujala podobne akcije in ozaveščanje ljudi. Za začetek lahko začnejo pri odvozu smeti in kakšno vzpodbudno darilce, če odpadke zbiraš ločeno.

  1. Sicer mi je čez čas kapnilo, zakaj je sijalka in ne žarnica. Ker nima žarilne nitke, ha! []

By AzzQim

Profesionalno preoblečeni golobradi sodoprsti mehkonog naokrog.