Precenimo cene

Kot že mnogi (geeki) veste, danes izide Firefox 3; praznujemo torej Firefox Download Day. Poleg izdaje nove različice zelo priljubljenega brskalnika, hočejo fantje in dekleta pri Mozilli hkrati podreti še svetovni rekord za največkrat prenešen program s spleta. Sodelujemo lahko vsi; le odpravite se na Firefoxovo spletno mesto in ga snemite, ko bo objavljen. Za rekord imamo 24 ur časa. Nam bo uspelo?

Ob tem dnevu sem malo pobrskal po disku in ugotovil, da sem v veliki meri presedlal na oprtokodno programje, ki je (zelo prikladno) še zastonj. Delo pa opravi enako ali bolje kot komercialni bratje. Pri vsem skupaj mi je všeč, da so programi pregledni, čisti, estetsko všečni, varni ter učinkoviti. Naj jih naštejem le nekaj:

Firefox
Prvi je hkrati najbolj samoumeven. Marsikateri prijateljček me bo postrani gledal, ker sem dolgo zagovarjal Opero. Ta je postala zastonj (vendar ne open source), hkrati je presenečala z zanimivimi inovacijami, kot so zavihki, mouse gestures, speed dial, bonbončki pri bookmarkih itd. Vendar iz nevemkaterega razloga se določene strani niso pravilno prikazovale, pa da jih jebeš. Zadnja kaplja čez rob je bilo vedna večja komercializacija, saj so se razni iskalniki in druge znamke nesramno širile v vse pore Opere. Posegel sem po Ognjeni lisici in ugotovil, da je dovolj dozorela, našel pa sem tudi vse vtičnike, ki so izkušnjo približali Operini in jo nadgradili. Nestrpno čakam na tretjo različico!

OpenOffice.org
Microsoft Office je standarden paket programov, ki se valja na vsakem računalniku in je tako samoumeven kot piratski Windowsi. Hkrati sem ugotovil, da ima na različnih računalnikih ta program od vseh največji razpon v različicah. Z leti je postal nastlan in preveč načičkan, kar je ponavadi razlog, da iščem nizkooktanske alternative. OpenOffice ponuja vse nadomestke za Word, PowerPoint, Excel, Access, hkrati pa ima še nekaj dodatnih, kot je program za (enostavno) pisanje (zapletenih) enačb. Nasploh pa zna odpreti vse datoteke Microsoftove Pisarne, ponuja pa tudi svoj format, ki je veliko manjši in učinkovitejši. Cela zbirka OpenOffice pa tehta le dobrih 100 MB, kar je pravo olajšanje proti zajetnosti Pisarne Malegamehkega.

ImgBurn
Izdelek za peke. Okroglih plastik, seveda. Odlično nadomesti konglomerata Nera in ostalo kompanijo. Je izjemno lahkokategorne pasme, obvlada pa vse, kar znajo veliki.

WinSCP
WinSCP je prikupen programček za preprosto stvar: FTP. Vem, da obstaja cela poplava teh programčkov, a WinSCP ima zelo pregledne menije, nekaj nadkulskih možnosti, predvsem pa podpira varen FTP, SFTP. Ker pri navadnem FTPju se vaše geslo prenaša kot navaden tekst, tako da ga malo bolj spretni komotlih pretrežejo, SFTP (Secure FTP) pa deluje na SSH principu.

Media Player Classic
Ali po domače: MPC. Resda komu ne bo sedel retro izgled, a naj vas to ne zavede. Super majhen in super zmogljiv programček odpihne vse ostale, sploh velikega bratranca Windows Media Playerja (Ja, VLan sem uporabljal nekaj časa, a je preveč lesen). Ponuja mnogo dodatkov in nastavitev, tako da postane njega uporaba res intuitivna. Za popoln uspeh priporočam, da snamete paket VSEH potrebnih kodekov CCCP in še dodatek, da boste lahko uživali ob podnapisih: vobSUB. MPC (ter tudi ostali našteti programi in dodatki) ne vsebujejo nikakršnih virusov, spywarea in podobnih sranj, zato so izjemno prijazni do uporabnika ter popolnoma transparentni.

7-Zip
Program za stiskanje datotek. Obvlada vse znane in manj znane formate (zip, rar, tar, tar.gz, iso, gzip, … ) dodaja pa še svojega, 7z. Slovi po hitrosti, zanesljivosti in varnosti. Sploh pa vam ne bo več treba iskati serijski številk za WinRAR po sveži namestitvi Oken po sumljivih spletnih straneh.

pidgin
Do nedavnega znan pod imenom GAIM. Minimalistični večsporočilnik, ki v enem oknu združuje vse protokole za pogovor, ki si jih lahko zamislite. Tako imate lahko v enem okenčku vse prijatelje, ki uporabljajo MSN, AIM, ICQ, IRC, Yahoo!, Google Talk, XMPP, Zephyr, QQ, Silc, Bonjour in v nedogled. Če lahko shajate brez video in slišeo pogovorov, si ga le namestite, drugače pa presedlajte na Skype.

GIMP
Po mojem mnenju edini program, ki lahko konkurira Photoshopu. Sicer ga na nekaterih področjih Fotoštacuna še vedno nadmudri, vendar slednja stane krepko čez tisočaka. Poleg tega ga rad nameščam prijateljem, ki potrebujejo program za urejanje bitnih slik, vendar se ustrašijo glomaznosti PSja.

Inkscape
Podobno kot zgoraj, le da ta nadomešča Illustratorja/Corel DRAW. Takenako zmore vse, kar delajo veliki, in ljubiteljskim vektorskim oblikovalcem bo več kot zadoščal.

CamStudio
Že ime pove vse: free screen recording software. Program, ki zajame vse, kar počnete v Oknih. Finesno nastavite kodeke za video in slišeo, označite del zaslona, za katerega hočete, da ga CamStudio posname, ter stisnite velik rdeč gumbk. Voila, AVI/SWF je tu!

µTorrent
Dvomim, da sploh kdo tega ne pozna. Najbolj priljubljen programček za snemanje komunističnih vsebin z interneta po bittorrent protokolu. Ali pa novih izdaj Linuxa. Za piko na j pa tehta le 200KB! Noro.

Tako, to je skoraj popoln seznam mojih omiljenih programov. Prehod na zastonjske in odprtokodne programe je bil skorajda samoumeven, ko so se tako razvili, da parirajo večjim komercialnim projektom. Z vsemi sem izredno zadovoljen; priporočam, da kakšnega preizkusite tudi vi in izkusite lepote odprte kode!

 • iE

  Jaz enako uporabljam spisek programja, vendar uTorrent ni odprtokodni program, je pa seveda freeware.

 • Heh, ja, seveda. Se pardoniram 😛 Je pa vseeno überkul.

 • Še ena opazka, hehe. Firefox ni ognjena lisica marveč rdeča panda.

  BTW, si bil danes na Blogresu? Pozabil sem te poiskat :/

 • Ni me bilo sploh, ker sem delal od petih zjutraj do devetih zvečer 😀

 • A, škoda potemtakem. Ampak ognjeno lisico pa le popravi ^^ :mrgreen:

 • Eh, to ni mišljen kot politično korekten prevod. Sem bolj štosne narave (kar se, upam, da opaziti na blogu) in so mi razni dobesedni prevod jako zanimivi 😀

 • Pingback: Visoška kronika » Kdo se boji odprte kode?()