Zmajevo pivo 2011/2012, Union

Za novo leto smo se potikali po lepotah Morave in Bohemije ter poleg lepih spominov s seboj prinesli še hmeljeve zvarke (in kakšen kozarec, heh heh). Zategadelj v naslednjih nekaj tednih tu možete zapaziti degustacije čêških piv, vmes se bodo znašli pak i angleški, belgijski ter ostali inozemski piri.

Vintiđ flaška

Vintiđ flaška

Ampak! Toda! Vendar! Danes začenjamo z nečim posebnim, Unionovim Zmajevim pivom. Kar odložite Gugelj in si prihranite mučno iskanje, ker ga ne boste našli. To je posebna izdaja, namenjena le zaposlenim oziroma ljubiteljem korupcije. Unionova piva mi niso kaj posebej všeč, sploh pa ponujajo premalo vrst. Laškov temni je zelo okusen, Unionov nedavno predstavljeni črnec pa je bolj mlačne sorte. Takisto mi ni jasno, zakaj nobeden ne ponuja pšeničnega piva? No, tale slučajno je te sorte, a ga ni nikjer za dobit v prosti prodaji. “Žalost!”, pravim jaz.

Asketski izgled

Asketski izgled

Ker gre za táko posebnost v njihovi proizvodni liniji, so očitno hoteli biti posebni tudi z embalažo. Na tem področju je opaziti manko slovenskega piva; če ste kdaj videli kakšno Fullerjevo ali slično belgijsko pivo, se hitro opazi, da nam Slovencem manjka sloga pri oblikovanju. Dobro, za Zmajevo pivo so se potrudili s širokogrudnim imenom ter steklenico na čep, a pri nalepkah in sami steklenici deluje vse bolj kot en zdriz v smislu laškega Malta. Se strinjam, da izgled ne sme prevladati nad vsebino, a kaj, ko je tudi slednja nezapomnljiva.

Zadnjica steklenice

Zadnjica steklenice

 

Tipična barva

Tipična barva

Zmajevo pivo se začne kot tipično pšenično. Prvi duh in barva sporočata, da je zelo nepretresljivo, čeprav cvetica malo nakazuje bolj kvašen okus. Sicer je kot standardno nefiltrirano pivo motne oranžno-medene barve z veliko goste pene (glave). Okus se prevesi na stran kislega; celotno telo je šibko za pšenično pivo in vodeno, prisoten je okus mokrega kvasa ob spremljavi cvetja, ki je še izrazitejši v pookusu. Nasploh mi celo pivo daje občutek, da ždim sredi Srednjeveške krčme v Brnu (Kaj je tako posebnega tam? Hja, boste morali sami ugotoviti, heh). Svojih 5,3 % alkohola in ogljikov dioksid dobro uravnoveša in v izdelku se opazi potencial. Pod črto to ni Erdinger Weißbier ali Staropramen Nefiltrovaný, vsekakor pa cenim trud Uniona, da razširi svoj nabor.

Celostna podoba

Celostna podoba

Čakamo, da se pojavi v trgovini in v pivnicah.