Master Tmavý 18°, Češka

Zadnjič sem spustil med vas dražilnik, da bom predstavil čêška piva, pa sem začel z Unionom. Naj se Vam tokrat opravičim s prvim pravim bohemom, Mojstrskim Temnim. Preden začnemo, še profesionalno opozorilo: Čehi ne označujejo preveč radi stopnjo alkohola v odstotkih, ampak v neki čudni Platovi lestivici stopinj. Ne razumem te latovščine točno; več stopinj sicer pomeni več alkohola, a se ga ne boste nasekali z 18 odstotnim pivom, žal.

Temni mojster

Temni mojster

Enivejs, tega škratka sem čisto po naključju zagrabil v supermarketu med polnjenjem vozička z ostalimi kvazi hudimi pivi iz Češkoslovaške. Če bi takrat vedel, kakšen drek bodo Stella Artois, domači venček čeških ali Kozel, bi si nabasal prtljažnik le z Masterjem.

Hočem reči, da je to pivce majhno presenečenje. Embalaža sicer izgleda malo satansko-metalsko-častimtemnesile posiljeno, a na srečo ni enako z vsebino. Cvetica je sicer bolj sramežljiva, se pa zato izkažeta telo in okus. Ob vsakem požirku se po ustni votlini razleže topel ter grenak občutek močnega telesa, zabeljen s karamelnim pridihom. Jezik ga z radostjo meša ob dokajšnji židkosti ter pri tem odkriva nadaljne kompleksne arome. Najprej se odkrivajo lepote praženega slada, v dolgem pookusu pa na vrh privrejo še zadnji sladkorji in rahel hrast.

Master Tmavy

Ne se bat, ni Budweiser

Master Tmavý je baltiški porter, kot se zagre in Temno Laško proti njemu nima za pšenico (pun intended). Žal ga nisem zasledil še nikjer v pubih, niti v maloprodaji. Zopet upam, da se ta napaka popravi.

 • Barracuda

  Sorry vendar se ne bi strinjal s tabo da je Kozel drek od piva,vidim da si nedvomno expert okrog tega,vendar marsikdo z mano vred ne more prehvaliti Kozel piva,pa naj si bo to črni,svetly,medium ali premium,vsak ima svoj čar,meni osebno je lažje 4% svetlo zakon ter črno nedvomno,mi pač ne ustrezajo preveč aromatična piva.

  Si že poizkusil mogoče nepasterizirano svetlo Kozel pivo,direktiva iz tovarne v 200 literskem sodu kje na slovaškem ali češkem? Najprej poližeš rosnat kozarec pa potem pivo spiješ :)))

  • azzqim

   Nop, Kozla nisem preizkušal v toliko variantah, bi ga pa vsekakor rad. Tu sem imel v mislih samo standardnega svetlega ležaka, ki mi ni nekaj posebnega. Tudi v sami skupini lagerjev ni nič izstopajočega, bi pa sigurno bili boljši temni in ta nepasteriziran, ki ga omenjaš. Se kakšnega od teh dobi pri nas kje slučajno? 🙂

 • Barracuda

  Zanimivo meni pa je svetly s 4% z 10% extrata bolj všeč iz več razlogov,prvi je ta da je piten,nekaterim ki imajo pač raje aromatične okuse se zdi voden,vendar je to čisto normalno ker spada v kategorijo lažjih-blagih piv ki so izjemno pitna,ne moreš ravno določiti ali je grenko ali slajše,vsak drugi pravi drugače,odvisno od okusa,nekaj nevtralnega je kar mi je všeč,ker se v družbi velikokrat zgodi da se spije kakšna runda (pre)več,to pa pri tem svetlem ni tak problem,saj steče po grlu in ne delaš popačenega frisa kot pri marsikaterem (pre)več pivu ko se ti že kontra stavi vse….drugo kaj pa je plus v teh časih pa je 4% kar mi je več kot všeč,saj po popitih 4 pivah čutim malo alkohola v glavi,vendar mi ni treba spat kot po Laško/Union varjanti,počutim se normalno in to je glavno,saj ne pijem piva da se ga nažrem ampak ker ga rad pijem,ob vseh teh policijskih zakonih pa mi je to zakon od piva tudi v tej smeri. To pa še seveda zdaleč ne pomeni da se ga ne moreš napiti,tam po 5-6 si že tudi fajn zrel če jih toliko nisi vajen,vendar je potem to že res varjanta zdaj pa se ga bomo nasekali malo zgleda…idealno odlično pivo za marsikoga ki žloka slovenska piva in ga ima čez glavo,točijo ga tudi iz omenjenih 200l sodov-nepasteriziran,pravi hit kjer ga imajo na slovačkem in češkem,to boš pa moral na kak izlet tja k njim da to probaš! 

  Drugo kaj je je pa Kozel Medium,ki se toči šele nekaj let in je postal pravi hit….vsebuje 4,6% alkohola in 11% extrata….marsikateri ob prvem pogledu oz. srečanju s češkimi ali slovaškimi pivi  zgroženo na debelo pogleda na veliko napisanih % extrata saj mislijo da je to alkohol in že imajo predstavo kako jih bo ta pol litrska pločevinka popeljala v nebesa,kar seveda ni tako saj je to omenjen extrat oz. sladilo ki pivu daje več ali manj aromatičnosti-okusa…zato je svetly z 10% toliko bolj piten oz. ima manj arome….ta 11% medium je nekaj vmesnega ker se je do sedaj prodajalo samo 10 in 12%…popijem tu in tam kakšnega,seveda več kot odlično pivo,ko ti tole dajo ti že privoščijo da dobro piješ tam 🙂

  12% ima 5,0% in je za moj okus že premočan-aromatičen,tu imam domet 3-4 pive pa ga že tako fajn čutim kot 5-6 svetlih,moje subjektivno mnenje zaradi mojega okusa pač,spijem ga ko mi ga ponudijo kje,drugače ga ne kupujem,tebe in ostalim sladokusce bi pa ziher očaral,tako kot zgornja dva je ta še toliko bolj odlikovan z raznimi zmagami in priznanji na nevem kje vse kakšnih izborih,pivo leta 2008,2009 in 2010 na Češkem kjer je več kot ostra konkurenca,tako da….. 🙂

  Črni je pa zgodba zase,ima 3,8% alkohola,ponavadi se črno pivo toči v 0,33l flaše in ima ubijalsko količino alkohola,marsikdo je že od našega Laškega podlegel prehitro pa ima 5,9% alkohola “samo” saj imajo temna piva tudi 7-8% in še veliko več,to veš ziher ti še bolj natančno…no ta Kozel černy, ta pa je v 0,5l flašah in je nekaj posebnega napram ostalim črnim pivam,slastnega posebnega pitnega okusa,marsikje sem zasledil da ga ženske zelo hvalijo,je res nekaj extra ker ima manjšo vsebnost alkohola in pol litersko flašo….

  Če boš imel črno in svetlo Kozel pivo pred sabo….pa ti zelo priporočam eno stvar,odpri obe steklenici in si ju zmešaj pol-pol…to probaj pa ti nebo žal! :))

  Kot sem omenil,za na nepasterizirano točeno direkt iz pivovarne boš moral vsaj na slovaško,ki je nedvomno bližje kot češka…ostalo pa ti lahko nekaj flaš vsakega jaz za probo zrihtam avgusta predvidoma,če sva že predebatirala toliko o tem pivu :))